Rekuperace je krok k zelenější domácnosti

Zelená domácnost je heslo, které se v médiích objevuje čím dál častěji. Naše společnost začíná myslet i na to, že země musí být obyvatelná i pro další generace a výrazně se tak zvyšuje zájem o energeticky udržitelné hospodářství, energie a další. Zatímco o zelené energii – a fotovoltaice – se mluví dost často, existují i jiné způsoby, jak snížit energetickou náročnost domácnosti. Jedním z těchto způsobů může být například využívání odpadního tepla k ohřátí čerstvého vzduchu – rekuperace.

Dilema teplého vzduchu

Pokud se zdržujete v místnosti, je důležité aby v ní vzduch nebyl vydýchaný a aby měl příjemnou teplotu, což může leckomu připadat jako dva rozdílné cíle, které spolu zápolí pro dosáhnutí příjemné rovnováhy. Pro čerstvý vzduch je dobré pořádně vyvětrat, čímž uniká teplo, zatímco topení sice vzduch ohřeje, ale zároveň ho vysouší – a hlavně je potřeba vzduch ohřát znovu po každém vyvětrání, čímž se utrácí více peněz na ohřev.

Rekuperace je krok k zelenější domácnosti

Neplýtvejte teplem díky rekuperaci

Rekuperace vzduchu může tento problém snadno vyřešit. Co přesně rekuperace obnáší? Rekuperace funguje na principu výměny tepla mezi dvěma proudy vzduchu – odchozím teplým vzduchem a přicházejícím čerstvým vzduchem. Tyto proudy se nikdy nepromísí, ovšem díky výměníku tepla mezi těmito proudy dochází k předání tepla. Čerstvý vzduch tak do místnosti proudí už ohřátý, a není tak nutné ho znovu ohřívat.

Rekuperace od světové značky Brink

Pokud Vás rekuperace zaujala, je důležité vybrat kvalitní rekuperační systém, který dlouho vydrží a který nebude na obtíž. Rekuperační jednotky od holandské firmy Brink se mohou chlubit svou kvalitou, ale také tichým chodem a nízkou energetickou spotřebou. Díky filtrům se postarají o to, aby přiváděný čerstvý vzduch neobsahoval žádné nečistoty, prach a alergeny a díky zvlhčovači také zabrání tomu, aby byl vzduch v místnosti příliš suchý. 

Kvalitní rekuperační jednotkou to ovšem nekončí. Důležité je myslet na celý systém, a všechny jeho části. Vzduchotechnické rozvody Air Excellent, které jsou speciálně navrženy pro nejlepší výsledky spolu s rekuperačními jednotkami Brink, nehlučí a jsou vybaveny vnitřní vrstvou proti usazování nečistot uvnitř potrubí a  tak máte absolutní jistotu, že Vaše místnost bude vždy vybavena tím nejkvalitnějším vzduchem, aniž byste o chodu rekuperační jednotky věděli.

Rekuperace je krok k zelenější domácnosti

Pro budovy, domy i byty

Centrální rekuperace rozvádí čerstvý vzduch po celé budově. Co když ale chcete zajistit kvalitní vzduch do již existující budovy a zabudování rozvodů by vyžadovalo rozsáhlou rekonstrukci? Pak Vás jistě zaujme decentrální rekuperace. Jedná se o rekuperační jednotky, které pracují jen pro jednu specifickou místnost a tak nevyžadují rozsáhlé stavební úpravy celého domu. Můžete tak snadno zajistit rekuperaci jen do nejdůležitějších pokojů ve Vašem domě, ale také tak můžete snadno zajistit rekuperaci jen pro Váš byt!

Nevíte jistě? Odborníci Vám rádi poradí!

Pokud ohledně rekuperace stále ještě váháte, nebo si nejste jisti, jestli je pro Vás to nejlepší řešení, pak bude nejlepší se poradit s odborníky. Společnost Brink, jejíž rekuperační jednotky patří mezi ty nejlepší na trhu je u nás zastupována společností ŠTORC TZB s.r.o. Kromě rekuperace se tato společnost zaměřuje i na jiné ekologické způsoby vytápění, a proto Vám jistě pomohou dosáhnout toho, aby byla Vaše domácnost o něco zelenější. Na větrací jednotky Brink je možné čerpat státní dotace z programu Nová zelená úsporám, která se na rekuperaci vztahuje.

Zdroj foto: Storc.cz

Související příspěvky